Menu

Kan ik garnalen houden?

Foto'sOverzicht Foto:

Dat is een vraag die ik vaak hoor van mensen.
Ja, is dan ook meestal het antwoord, maar dan vraag ik ook meteen bij welke vissen ze komen. Er is voor elk aquarium wel een garnalensoort te vinden. De ene keer wat makkelijker dan de andere keer. Er zijn ook veel verschillende soorten garnalen. Groot en klein, met scharen en zonder scharen, rode, blauwe, witte, transparante, gekleurde en ga zo maar even door. Garnalen hebben vrij hard water nodig, omdat ze regelmatig vervellen. Laat de velletjes liggen, want deze eten ze weer op. Hierin zit bv. kalk en chlitine en dit zorgt ervoor dat hun nieuw pantser weer wat sneller hard is. In Nederland zijn er een paar familie's in de handel.

  • • Macrobrachium >>> Staat bekend om zijn scharen.

  • • Neo(caridina) >>> Dit zijn de vaak iets kleinere soorten.

  • • Atyopsis >>> Zijn de iets grotere waaierhandgarnalen.

Voor het gewone gezelschapsaquarium met niet al te grote vissen (tot 10 cm en geen roofvissen) kun je het best (Neo)caridina-garnalen of Atyopsis garnalen nemen. Deze soorten laten je vissen en planten met rust en ruimen de rommel lekker op in je aquarium. Ze eten namelijk algen, overtollig voer en eventueel dode visjes en plantjes. (Neo)caridina's leven in groepen en aan te raden is om minimaal een groepje van 10 stuks te hebben. Let op: De Atyopsis gabonensis (Afrikaanse waaierhand) heeft toch wel minimaal een bak van 80 cm nodig aangezien hij 15 cm groot kan worden. Deze kan solitair gehouden worden. Atya's doen je vissen en planten niks, omdat deze waaierhandjes hebben en hun micro-organismen uit het water filteren.

Voor bij de wat grotere vissoorten (10-18cm) kun je beter voor een macrobrachium-soort gaan. De Macrobrachium Lanchesteri is bijvoorbeeld een onschuldig glasgarnaaltje die weinig kwaad kan. De Macrobrachium Assamensis daarentegen word wat groter en heeft beter ontwikkelde scharen. Het kan dus gebeuren dat deze een klein visje pakt dat 's nachts laag slaapt zoals bijvoorbeeld de Neontetra.

Mail mij gerust als je enige twijfel hebt. We lopen samen even door wat je precies hebt en ik doe mijn best om er voor te zorgen dat je binnenkort leuke garnalen hebt die in- en bij je aquarium passen.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken

Overig