Menu

Kan ik krabben houden?

Foto'sOverzicht Foto:

Krabben? Tja, dat is weer een ander verhaal.
Het zijn mooie beestjes, maar niet voor je gezelschapsaquarium. Er zijn mensen die de kleinere soorten (Sesarma bidens) wel houden in een gezelschapsbak, maar ik persoonlijk vond het niks. Dit is mijn eigen ervaring. Ze aten van de planten en ook grepen ze wel eens een klein visje. Ook in deze categorie zijn er weer veel verschillende krabben. Groot en klein, rode, lila, oranje, bruine, en ook met meerdere kleuren (Cardisoma armatum) ook de tri-colorkrab genoemd.

Krabben hebben vrij hard water nodig, omdat ze regelmatig vervellen. Laat de velletjes liggen, want deze eten ze weer op. Hierin zit bv. kalk en chlitine en dit zorgt ervoor dat hun nieuw pantser weer wat sneller hard is. In Nederland zijn een paar familie's in de handel.

  • • Uca

  • • Cardisoma

  • • (Geo)sesarma

Er zijn nog veel meer soorten, maar niet in de handel. Dit zijn de meest voorkomende. Wat mij betreft dus in een speciaal ingerichte bak voor krabben. Zorg altijd dat ze op het droge kunnen door bv. een strandje van zand of een stukje kienhout wat boven het water uitsteekt. Of laat een stuk schors op het water drijven. Je zult zien dat ze dit fijn vinden en je zal ze regelmatig hierop aantreffen.

De Uca-soort is een wenkkrab en wordt gemiddeld ca. 7 cm groot. De man heeft altijd 1 grotere schaar. De Cardisoma is een ware klouteraar. Dit geld voor alle krabben, maar deze is echt sterk. Een volwassen exemplaar tilt met gemak je lichtkap op van je aquarium om te ontsnappen. Ze worden dan ook zo'n 15 cm groot. In het wild vaak nog wat groter. De (Geo)sesarma blijft iets kleiner met ca. 4 cm en is het makkelijkst te houden. Ze eten net als andere krabben ook bijna alles. Dus mocht je dit soort wel graag in je aquarium doen zorg dan altijd dat je aquarium hermetisch is afgesloten, zodat deze "Houdini's" niet kunnen ontsnappen.

Mail mij gerust als je enige twijfel hebt. We lopen samen even door wat je precies hebt en ik doe mijn best om er voor te zorgen dat je binnekort krabben hebt die in- en bij je aquarium passen.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken

Overig