Menu

Kan ik kreeften houden?

Foto'sOverzicht Foto:

Bij kreeften denkt men al vaak "bbbrrrr, ze slopen mijn hele bak".
Ik ga niet zeggen dat dit niet zo is, want veel tropische kreeften worden aardig groot en lusten graag planten en visjes. Maar er zijn meerdere soorten kreeften. Er bestaan namelijk ook veel dwergkreeften die gemiddeld zo'n 5 cm groot worden.

Er zijn veel verschillende soorten kreeften. Groot en klein, rode, witte, blauwe, bruine, oranje, zebra, en ga zo maar even door. Kreeften hebben vrij hard water nodig, omdat ze regelmatig vervellen. Laat de velletjes liggen, want deze eten ze weer op. Hierin zit bv. kalk en chlitine en dit zorgt ervoor dat hun nieuw pantser weer wat sneller hard is. In Nederland zijn een paar familie's in de handel.

  • • Procambarus

  • • Cherax

  • • Cambarellus

Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar die zie je niet zo gauw in de winkel. Wel zijn er een aantal hobbykwekers die andere soorten dan bovenstaand verkopen. Procambarus- en Cheraxkreeften moeten niet in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ze slopen je planten en eten ook wel eens een visje. Wil je graag een kreeft? Richt dan de bak zo in dat de kreeft niks kan slopen en zet er goedkope en snelle visjes bij. Zorg dat ze een paar verstopplekken hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Zet geen verschillende soorten kreeften bij elkaar, want ze zullen vechten en de sterkste blijft over.

Kreeften lusten echt bijna alles. Van vis, vlees en slakken tot planten, algentabletjes en ander droog en diepvriesvoer.

Het aantal kreeften dat je wilt houden hangt af van de grootte van je aquarium. Van de kleinere kreeften (5 tot 12 cm) kun je al een koppel houden in een 60 cm bak. Grotere kreeften (vanaf 12 cm) hebben minimaal een bak van 80 nodig voor een koppel. Liefst natuurlijk nog groter. In een meter bak kun je wel 2 koppels houden.

Cambarelluskreeften kun je wel in gezelschapsaquaria houden. Je hebt o.a. de Cambarellus montezumae montezumae en de Cambarellus patzcuarensis var. Orange. Ook hier zijn nog een aantal soorten van, maar meestal alleen te verkrijgen bij hobbykwekers. De Cambarellus eet ook van alles en ook met de pot mee. Deze kun je wel in een gezelschapsaquarium houden en blijft dus ook van je vissen en planten af.

Mail mij gerust als je enige twijfel hebt. We lopen samen even door wat je precies hebt en ik doe mijn best om er voor te zorgen dat je binnenkort leuke kreeften hebt die in- en bij je aquarium passen.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken

Overig