Garnalenkweker-Kan ik garnalen houden, informatie over het houden en verzorgen van garnalen

Menu

Kan ik garnalen houden?

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Kan ik garnalen houden?

Dat is een veel gehoorde vraag. Velen zijn nog niet bekend met het houden van garnalen in een aquarium.
Meestal is het antwoord ja, maar er moet wel rekening gehouden worden met verschillende dingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten bij wat voor soort vissen de garnalen komen. Het zou zonde zijn als pas gekochte garnalen al snel opgegeten worden door de vissen. Buiten de vissen moet er rekening gehouden worden met de waterwaarden en de verschillende soorten garnalen. Is het water geschikt voor de garnalen, kunnen verschillende soorten bij elkaar en zo ja onder welke voorwaarde.

Er zijn inmiddels enorm veel verschillende soorten garnalen.Groot en klein, met scharen en zonder scharen, verschillende kleuren en verschillende afkomst. Sommige soorten zijn weer eenvoudiger om te houden dan anderen.

Garnalen hebben over het algemeen iets harder water nodig, omdat ze regelmatig vervellen. De velletjes worden meestal weer opgegeten. Hierin zit bv. kalk en chlitine en dit zorgt ervoor dat hun nieuw pantser weer wat sneller hard is.

De vele verschillende soorten garnalen zijn onderverdeeld in families. De in Nederland meest verhandelde families zijn:

  • • Macrobrachium
  • >>> Staat bekend om zijn scharen.
  • • Neo(caridina)
  • >>> Dit zijn de vaak iets kleinere soorten.
  • • Paracaridina
  • >>> Deze zijn nog iets kleiner dan de caridina.
  • • Atya & Atyopsis
  • >>> Zijn de iets grotere waaierhandgarnalen.

In een gezelschapsaquarium met niet al te grote vissen (tot 10 cm en geen roofvissen) kun je het beste (Neo)caridina-garnalen of Atyopsis garnalen nemen. Deze soorten laten je vissen en planten met rust en ruimen de rommel lekker op in je aquarium. Ze eten namelijk algen, overtollig voer en eventueel dode visjes en plantenresten. (Neo)caridina's leven in groepen en aan te raden is om minimaal een groepje van 10 stuks te hebben. Let op: De Atyopsis gabonensis (Afrikaanse waaierhand) heeft toch wel minimaal een bak van 80 cm nodig aangezien hij 15 cm groot kan worden. Deze kan solitair gehouden worden. Atya's doen je vissen en planten niks, omdat deze waaierhandjes hebben en hun micro-organismen uit het water filteren.
Hou er bij de waaierhanden wel rekening mee dat ze af en toe voer in poedervorm nodig hebben.

Voor bij de wat grotere vissoorten (10-18cm) kun je beter voor een macrobrachium-soort gaan. De Macrobrachium Lanchesteri is bijvoorbeeld een onschuldig glasgarnaaltje die weinig kwaad kan. De Macrobrachium Assamensis daarentegen word wat groter en heeft beter ontwikkelde scharen. Het kan dus gebeuren dat deze een klein visje pakt dat 's nachts laag slaapt zoals bijvoorbeeld de Neontetra.

Er zijn dus erg veel mogelijkheden en daarom is het van belang om te kijken wat je hebt en wat je wilt en op basis daarvan tot een keuze te komen.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken