Garnalenkweker-Kan ik krabben houden, informatie over het houden en verzorgen van krabben

Menu

Kan ik krabben houden?

Foto's

NL     EN


Overzicht Foto:

Kan ik krabben houden?

Krabben is weer een heel ander verhaal dan kreeften en garnalen.
Het zijn erg mooie beestjes die over het algemeen het beste in een speciaal aquarium gehouden kunnen worden. Sommige kleinere soorten (Sesarma bidens) worden wel gehouden in een gezelschapsaquarium. Krabben hebben de neiging om van planten te eten en visjes te grijpen. Ook zijn er van krabben erg veel verschillende soorten.Zowel qua formaat als in gedrag en kleur.

Krabben hebben vrij hard water nodig, omdat ze regelmatig vervellen. Laat de velletjes liggen, want deze eten ze weer op. Hierin zit bv. kalk en chlitine en dit zorgt ervoor dat hun nieuw pantser weer wat sneller hard is. Krabben zijn ook weer onderverdeeld in een aantal verschillende families. In Nederland zijn een paar familie's in de handel.

  • • Uca

  • • Cardisoma

  • • (Geo)sesarma

Er zijn nog veel meer soorten, maar meestal niet in de handel. Dit zijn de meest voorkomende. Sommige soorten hebben weinig land nodig, andere soorten gebruiken meer land dan water. Zorg er in ieder geval altijd voor dat ze op het droge kunnen door bijvoorbeeld een strandje van zand of een stukje kienhout wat boven het water uitsteekt. Of laat een stuk schors op het water drijven. De krabben zullen er regelmatig gebruik van maken.

De Uca-soort is een wenkkrab en wordt gemiddeld ca. 7 cm groot. De man heeft altijd 1 grotere schaar. De Cardisoma is een ware klauteraar. Dit geldt overigens voor alle krabben, maar deze is echt sterk. Een volwassen exemplaar tilt met gemak je lichtkap op van je aquarium om te ontsnappen. Ze worden dan ook zo'n 15 cm groot. In het wild vaak nog wat groter. De (Geo)sesarma blijft iets kleiner met ca. 4 cm en is het makkelijkst te houden. Ze eten net als andere krabben ook bijna alles. Zorg er bij alle krabben in ieder geval altijd voor dat het aquarium goed is afgesloten zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Garnalen

Kreeften

Krabben

Slakken